Yılmaz Can ‘en başarısız Rektörler’ gurubunda

HomeULUSALAnasayfa

Yılmaz Can ‘en başarısız Rektörler’ gurubunda

Türkiye'deki 202 üniversite rektörünün h-indeksi araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. 139 rektör profesörlük için beklenen akademik perfor

ADD Genel Başkanı Bozkurt, Yeniden Atatürk Cumhuriyeti’ni anlattı
PROF.DR. HÜLYA TANRIÖVER, KADIN OLMANIN ZORLUKLARINI ANLATTI
İŞ CİNAYETLERİNİN FAİLİ…

Türkiye’deki 202 üniversite rektörünün h-indeksi araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. 139 rektör profesörlük için beklenen akademik performansın gerisinde kaldı. Bilimsel üretkenlik ve etki alanında yapılan bu sıralamada, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can,  en düşük performanslı rektörler içine girdi ve 7 puanla 169. sırada yer aldı.

ÜNİVERSİTELERİMİZ DÜŞÜK VASIFLILARA EMANET

Oksijen’den Baran Can Sayın’ın haberine göre, üniversitelerin yöneticisi olan 202 rektörün bilimsel üretim performansı, akademide kabul gören objektif bir gösterge olan h-indeksi ile analiz edildi. Ortaya çıkan tablo, Türk akademisinin durumu hakkında çarpıcı ipuçları veriyor. Rektör performansı ve akademik başarı kriterleri bu araştırmayla gözler önüne seriliyor.

Yapılan kapsamlı incelemede (Google Scholar, Scopus, SOBİAD verileri kullanılarak), Türkiye’deki rektörlerin h-indeksi ortalaması 17.7 olarak belirlendi. Bilimsel performans değerlendirmesinde fizikçi Jorge E. Hirsch’in kriterleri dikkate alındığında bu durum alarm verici. Profesörlük seviyesi için beklenen h-indeks değeri 18 olarak kabul edilir. Ancak, incelenen 202 rektörden sadece 63’ü bu eşiği geçebildi. 139 rektör (%69) profesörlük için gerekli olan akademik performansın altında kaldı.

Yılmaz Can, Profesörlük performansının altında 

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, 132 H-İndeks puanı ve 60,746 atıfla dünya çapında bir performans göstererek listenin birinci sırasında yer aldı. Aynı sıralamada; “Eşsiz bilim insanı” seviyesi olan h-indeks 60’ın üzerinde ise sadece 3 rektör var. Bunlardan birisi de  (Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Pof. Dr. Yusuf Yılmaz.

Listede Karadeniz’deki illerin üniversitelerinden; Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş 33 puanla 24’üncü, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız 29 puanla 30’uncu sırada bulunurken, Bayburt, Sinop ve Samsun 19 Mayıs Üniversitelerinin Rektörleri de 20’nin üzerinde puanla ilk 70 içinde yer aldı.
Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can’ın H-İndeks puanı ise 7… Can’ın, Profesörlük için belirlenen asgari düzey olan 18 puanın dahi altında kalması dikkat çekti. 

H-Endeksi Nedir?

Akademik dünyada saygınlığı yüksek olan h-indeksi, bir araştırmacının hem üretkenliğini hem de çalışmalarının aldığı etkiyi aynı anda değerlendiren önemli bir metriktir. Örneğin, bir akademisyenin h-endeksi 10 ise, en az 10 makalesi 10’ar defa veya daha fazla atıf almış demektir. Bu sistem, sadece tek seferlik yüksek etkiyi değil, süreklilik gösteren akademik katkıyı ödüllendirir.

H-indeksi (h-index), bir akademisyenin bilimsel üretkenliği ve çalışmalarının etkisini birlikte değerlendiren sayısal bir göstergedir. 2005 yılında fizikçi Jorge E. Hirsch tarafından geliştirilmiştir ve bugün akademik başarıyı ölçmekte en çok kullanılan kriterlerden biridir.

H-indeksi Nasıl Hesaplanır?
Bir akademisyenin h-indeksi, en az “h” sayıda yayınının, her birinin en az “h” kez atıf alması durumuna göre belirlenir.

Örenğin 10 makalesi olan bir araştırmacının, bu makalelerden 6 tanesi en az 6 kez atıf aldıysa, h-indeksi = 6 olur.
Ancak sadece 4 makalesi 4’ten fazla atıf aldıysa, h-indeksi 4 olarak kalır.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: