Giresun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mehmet Tuncer, 13 Aralık 2025 tarihinde yayımlanan ve esnaf odalarına muhasebe tutma
Giresun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Mehmet Tuncer, 13 Aralık 2025 tarihinde yayımlanan ve esnaf odalarına muhasebe tutma yetkisi veren 586 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne sert tepki gösterdi. Düzenlemeyi “hukuka aykırı bir garabet” olarak nitelendiren Tuncer, “İşi ehline bırakmak gerekirken, liyakati olmayan kurumlara yetki vermek vergi sistemini yerle bir etmektir” dedi.
Başkan Tuncer, yaptığı açıklamada basit usulden gerçek usule geçiş sürecini desteklediklerini ancak bu sürecin yönetim şeklinin kayıt dışılığı artıracağını ve mesleki esasları ihlal ettiğini vurguladı.
Vergi sisteminde şeffaf ve sürdürülebilir bir yapının tesis edilmesi için basit usule tabi mükelleflerin gerçek usule geçirilmesini meslek camiası olarak her zaman savunduklarını belirten Tuncer, şu ifadeleri kullandı: “8 Eylül 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile büyükşehir sınırları içerisinde nüfusu 30 bini geçen ilçelerdeki mükelleflerin 1 Ocak 2026’dan itibaren gerçek usulde vergilendirilmeleri kararlaştırılmıştı. Bu doğru bir adımdı. Ancak 13 Aralık’ta yayımlanan tebliğ ile bu mükelleflerin defterlerinin ve beyannamelerinin esnaf odaları/birlikleri tarafından tutulmasına izin verilmesi, atılan olumlu adımların daha da gerisine gidilmesine neden olmuştur.”
OY KAYGISI GÜDENLERE MUHASEBE TESLİM EDİLEMEZ
Düzenlemenin Giresun’daki esnafı şu aşamada doğrudan etkilemese de ileride daha büyük sorunlara yol açacak bir emsal teşkil ettiğini savunan Tuncer, teknik bilgisi olmayan yapıların mali idare karşısında yetersiz kalacağını söyledi.
Tuncer, “Muhasebe yapmak, mali tabloları hazırlamak ve beyanname vermek, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de mali müşavirlerin işidir. Hiçbir teknik bilgisi olmayan ve oy kaygısıyla hareket edebilecek esnaf odalarına bu yetkinin verilmesi, mükellefleri denetimsiz bırakmak demektir. Odalarda mali müşavir çalıştırma şartı getirilmesi bu hukuksuzluğu ve ciddiyetsizliği örtmeye yetmez” diye konuştu.
YANIT BEKLEYEN 5 KRİTİK SORU
Mehmet Tuncer, düzenlemeyi savunanlara ve bu karara imza atanlara şu 5 soruyu yöneltti:
1. Sorumluluk Kimde: Esnaf odalarının yöneticileri, yanlış tutulan muhasebe kayıtlarından ve gerçeğe aykırı beyannamelerden tıpkı meslek mensuplarımız gibi tüm mal varlıkları ile sorumlu olacak mıdır?
2. Vergi Suçları: Mükelleflerin sahte belge düzenleme fiillerinde bu odaların yöneticilerine iştirak ve vergi suçu raporu yazılacak mıdır?
3. Teknik Altyapı: Gerçek usulde vergilendirilecek bu kadar mükellefin muhasebesi hangi teknik altyapı ile tutulacaktır? Esnafın uğrayacağı zararın sorumlusu kim olacaktır?
4. Kurumlar Vergisi: Esnaftan muhasebe ücretini odalar toplayacağına göre, devasa muhasebe ofislerine dönüştürdüğünüz bu odalardan kurumlar vergisi beyannamesi istenecek midir?
5. Liyakat: İşi ehline bırakmak gerekirken, liyakati olmayan kişi ve kurumlara iş yaptırmaya kalkmak hangi akılla bağdaşmaktadır?
SESSİZ KALMAYACAĞIZ, HUKUKİ MÜCADELE BAŞLATIYORUZ
Düzenlemenin kamu yararı taşımadığını, aksine kayıt dışılığı körükleyeceğini ve bütçe disiplinini bozacağını belirten Tuncer, açıklamasını bir ültimatomla sonlandırdı:
“Kamu idaremiz ne zaman muhasebe camiasının lehine bir işe imza atacak? TÜRMOB ve 135 bin kişilik meslek camiası olarak, vergi sisteminde onarılmaz hasarlar açacak bu düzenlemenin yürürlükten kaldırılmasını talep ediyoruz. Aksi halde her türlü hukuki mücadeleyi sürdüreceğimizi ve bu çarpık uygulamanın destekçisi olmaya tevessül edecek meslek mensupları hakkında da disiplin tedbirlerini alacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz


COMMENTS