EğitimGiresun

Üniversiteler dökülüyor

Tanınmış dünya üniversite sıralama sistemlerinden olan The Center for World University Rankings (CWUR)’in 2023 sıralama sonuçları açıklandı. Harvard Üniversitesi’nin birinci olduğu listede Türkiye üniversitelerinden ilk 500’e giren yok. ODTÜ 627. Sırada . 

 Yapılan değerlendirmede Giresun Üniversitesi 2000 üniversite içinde 1958.sırada yer aldı. Üniversitemizin Türkiye üniversiteleri sıralamasındaki  yeri 55 üniversite arasında 51., araştırmada (bilimsel makale, yayınlanmış, atıfta bulunulmuş)  1877’inci, puanı ise 100 üzerinden 66.1 oldu.
Yayınlanan değerlendirme raporunda Giresun Üniversitesi’nin eğitim (akademik derece kazanmış mezunlar), istihdam (üst düzey pozisyonlara gelmiş yönetici) , fakülte  sıralamalarında bir değerlendirme oranının yer almadığı  görüldü.

Dünya Üniversite Sıralaması Merkezi, hükümetler ve üniversitelere eğitim ve araştırma çıktılarını geliştirmek üzere politika tavsiyesi, stratejik içgörü ve danışmanlık hizmetleri sağlayan öncü bir danışmanlık kuruluşudur. CWUR, dünyanın dört bir yanından öğrenciler, akademisyenler, üniversite yöneticileri ve hükümetler tarafından güvenilen; tarafsızlık, şeffaflık ve tutarlılık ile tanınan küresel üniversite sıralamalarını yayınlıyor. Küresel boyutta en geniş akademik sıralamayı yapan CWUR; eğitim, istihdam, akademik kadro ve araştırma temel başlıkları altında toplanan sıralama metodolojisinde, anketlere ve üniversite veri gönderimlerine bağlı olmayan objektif göstergeler kullanıyor.

Buna göre, gösterge ve etki oranlarının dağılımı şu başlıklardan oluşuyor:

1) Eğitim, üniversitenin büyüklüğüne göre önemli akademik dereceler kazanmış olan mezunların sayısı ile ölçülüyor. (%25)

2) İstihdam edilebilirlik, üniversitenin büyüklüğüne göre dünyanın en büyük şirketlerinde üst düzey yönetici pozisyonlarında bulunmuş üniversite mezunlarının sayısıyla ölçülüyor. (%25)

3) Akademik kadro, büyük akademik başarılar kazanan öğretim üyelerinin sayısıyla ölçülüyor. (%10)

4) Araştırma (%40) ise

    i) Araştırma makalelerinin toplam sayısıyla ölçülen araştırma çıktısı (%10),

    ii) En iyi dergilerde yayınlanan araştırma makalelerinin sayısıyla ölçülen yüksek kaliteli yayınlar (%10),

    iii) Yüksek etkili dergilerde yer alan araştırma makalelerinin sayısıyla ölçülen etki (%10),

    iv) Yüksek atıf alan araştırma makalelerinin sayısıyla ölçülen atıflar (%10)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir