KOKARCALAR ÖLMEDİ, MÜCADELE YENİDEN BAŞLIYOR 

HomeGiresunGÜNCEL HABERLER

KOKARCALAR ÖLMEDİ, MÜCADELE YENİDEN BAŞLIYOR 

Fındığın belası, üreticinin kabusu kahverengi kokarcayla sürdürülen mücadele yetersiz kaldı. Bahar öncesi yeniden alarm verildi... Başta fındık olmak

TEMÜR AÇIKLADI…BATLAMA’NIN 32 KÖYÜ GÖLETLE SUYA KAVUŞACAK
Giresun’da 19 Mayıs Valilik önünde kutlandı
Giresun Barosu valiliğin ‘açık alanda içki yasağı’ kararını iptal ettirdi

Fındığın belası, üreticinin kabusu kahverengi kokarcayla sürdürülen mücadele yetersiz kaldı. Bahar öncesi yeniden alarm verildi…

Başta fındık olmak üzere pek çok tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarca ile mücade aralıksız sürdürülüyor. Zararlıya karşı ‘kışlaklarda ilaçlı mücadele’, ‘Samuray arısı’ gibi yoketme yöntemleri etkili olmadı. Popilasyonu çok hızlı olan zararlı için bahar öncesi yeniden alarm verildi.

RİSK SÜRÜYOR, ALARM VERİLDİ

Gürcistan’dan giriş yaptığı bilinen ve Artvin ile Rize’de görülmeye başlamasını takiben hızla batıya doğru da yaygınlaşan kahverengi kokarca ile mücadele yine gündemde.  Tarım ürünlerinin tümüne ancak en çok da fındığa zarar veren, üreticinin gelir kaybına neden olan, Türkiye’nin ihracat gelirini etkileyen böcek için yeniden alarm verildi.

Giresun Tarım İl Müdürlüğü Mayıs ayı içinde periyodik aralıklarla ilaçlanmaya başlanması çağrısı yaptı.  Üreticilerin  bahçelerini sık sık kontrol ederek fındıkların % 50’si mercimek büyüklüğüne geldiğinde ilaçlama yapmaları gerekiyor. Açıklamaya göre ilaçlama bu sene Sahil kolda 10 Mayıs 2025, Orta kolda 13 Mayıs 2025, Yüksek kolda 16 Mayıs 2025 tarihinde başlayacak.

Müdürlük, ilaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmalarını, insan ve hayvan sağlığına zarar vermemek için önlem alınmasını istedi.

KFMİB DE ÇAĞRI YAPTI: “TEK YOL MÜCADELE”

Kahverengi Kokarca Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB)’in de gündeminde. Birlikten yapılan açıklamada,  kokarcayla entegre bir şekilde mücadele edilmesinin büyük önem taşıdığı vurgulandı. Birlik Başkanı Hasan Osman Sabır, mekanik mücadelenin yanı sıra her geçen yıl doğaya salım miktarı artırılan Samuray Arıcığı vasıtasıyla yapılan biyolojik mücadele ve ruhsatlı ilaçların kullanıldığı kimyasal mücadeleye eşgüdümlü olarak devam edilmesinin Türk fındığını bu zararlıdan kurtarabilecek tek yol olduğunu belirtti.  Sabır, “ruhsatlı zirai ilaçları hangi dönemde hangi dozda kullanması gerektiğine ilişkin bilgilerin yer aldığı bir el broşürü ve afiş hazırladık. Bu materyalleri gerek çiftçiden direkt alım yapan sektör paydaşları gerekse devletimizin tüm kanalları vasıtasıyla mümkün olduğunca fazla üreticiye ulaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.

    300 BİN SAMURAY ARISI DAĞITILACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen “Kahverengi Kokarca ile Mücadele Seferberliği” kapsamında 2024’te 35 ilde 207 bin 286 “samuray arısı” üretimi yapılarak salım yapıldı. Artan popülasyonla mücadele için geçen sene “Kahverengi Kokarca Eylem Planı” uygulamaya alındı ve “Kahverengi Kokarca ile Mücadele Seferberliği” başlatıldı.

Biyolojik mücadele için 2024’te 35 ilde 207 bin 286 “samuray arısı” üretimi yapılarak salım yapıldı. 2025 yılı için hedef 300 bin adet olarak belirlendi.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: