GiresunGÜNCEL HABERLER

SAYIŞTAY RAPORU AKP’Lİ BELEDİYELERDE YAŞANANLARI ORTAYA ÇIKARDI

Sayıştay raporları, AKP’li belediyelerdeki akıllara durgunluk veren ‘harcama’ ve ‘uygulamaları’ gözler önüne seriyor. Buna göre 1 metre hortuma 78 TL ödeyen belediye de var, Tayland’a ‘teknik gezi’ düzenleyen de…

Belediyelere dair raporlarda yer alan en absürt ayrıntılara AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul’daki Arnavutköy Belediyesi imza attı.

TAYLAND’A ‘TEKNİK GEZİ’

AKP’li Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne ait Sayıştay denetim raporunda ‘teknik gezi’ ayrıntısı göze çarptı. 2017 yılında teknik eğitim gezisine gönderilen personel listesine göre 15-19 Şubat 2017 tarihlerinde Toplu Taşıma Dairesi Başkanı, Zabıta Şube Müdürü, iki Belediye Meclis Üyesi ve bir yönetici asistanı, Tayland’a gönderilmiş.
Raporda ilgili kısım Sayıştay denetçileri tarafından şöyle ifade edildi: “2017 yılı içerisinde yapılan yurtdışı görevlendirmelerine bakıldığında, yurtdışı T.C. Sayıştay Başkanlığı Ordu Büyükşehir Belediyesi 2017 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 18 teknik eğitim gezisine giden personelden bir kısmının görev alanları ve tanımları ile teknik eğitim muhteviyatı arasında çelişki olduğu görülmüştür. Şöyle ki; aşağıda tabloda belirtilen görev unvanına sahip personelin ve Meclis üyelerinin tamamen teknik olan bir konu ile eğitime gönderilmesindeki amacın ne olduğu anlaşılamamıştır.”

1 METRE HORTUM 78 TL!

İstanbul Arnavutköy Belediyesi ise ilginç alımları ve fiyatlandırmalarıyla dikkat çekiyor. Belediyenin satın aldığı bazı ürünlerin fiyatlandırmasıyla ürünlerin piyasa fiyatının karşılaştırıldığı raporda piyasa fiyatı 1,72 TL olan 1 metre hortuma belediyenin 78 TL (45 kat fazlası) ödediği belirtiliyor.

33 KURUŞLUK TOPA 60 TL ÖDENMİŞ

Belediye, çocuk oyun havuzlarında kullanılan renkli küçük topların tanesine de 60 TL ödemiş. Sayıştay raporunda bu topların piyasa değerinin 33 kuruş olduğu belirtilerek yapılan ödemenin piyasa fiyatından 181 kat daha fazla olduğu kaydediliyor.
Raporda, bu alımlara dair tespitler yapılırken, “Tabloda yer verilen 20 kalem mal ihale kapsamında temin edilen 745 mal arasından örnek olarak seçilmiş olup, bu örnekleri çoğaltmak mümkündür” ifadeleri kullanıldı.

KURAN’A FAZLADAN KDV!

Ancak Arnavutköy Belediyesi’ne dair tespitler bunlarla da sınırlı kalmadı. Belediye, alım yaptığı bazı malların KDV oranını da hayli yüksek göstermiş. Belediye, Bakanlar Kurulu kararına göre yüzde 1 KDV alınması gereken Kuran’a yüzde 18 KDV ödemiş. Yine un ve yufka da alınırken ödenmesi gereken KDV miktarı yüzde 1 iken yüzde 18 KDV ödemesi yapılmış.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir