Giresun

MURŞİT GÜREL SAMSUN-SARP DEMİRYOLU İÇİN İLLERE ÇAĞRI YAPTI

Samsun Sarp Demiryolu isteği gündemden düşmüyor. Konuyu önceki dönem yöneticilerinin yaptığı gibi bu sefer de gündeme, Kent Konseyi Başkanı Mürşit Gürel taşıdı. Gürel,  demiryolu için tüm Giresun ve bölge şehirlerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini, bu projenin biran önce hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.

Yazılı bir açıklama yapan Başkan Gürel, projenin gerçekleşmesi halinde; Orta Karadeniz’den, Karadeniz’in doğu ucuna kadar, Türkiye’nin kuzeyinde Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin illerini doğrudan birbirine bağlanacağını, anılan illerin hinterlandında kalan illeri de kısa sürede bu ulaşım hattına dahil olacağını söyledi.
Mürşit Gürel, açıklamasında şunları söyledi: “Ulaşım her türlü kalkınmanın temelini oluşturmaktadır. Bu Proje Ticaret merkezi olmanın dışında kültürel ve sosyal gelişim açısından da oldukça önemlidir.

Samsun-Sarp Demiryolu Projesi ile Doğu Karadeniz bölgesindeki illerde ticaretin hızlanması gerçekleşecektir. Bu illere daha fazla turist gelecektir. Özellikle demiryolu ile oluşturulacak bu ağ, Samsun-Sarp arasını birbirine bağlayacaktır. Başta kültür ve gastronomi olmak üzere yayla ve deniz turizmi için de bölgeye faydalı olacak bir proje kapsamındadır. Bölgenin doğal güzellikleri dikkate alınarak bu proje gerçekleştirildiği takdirde demiryolu, mevcut karayollarının sıkışıklığını azaltacak ve hava kirliliği sorununun çözümüne olumlu katkıda bulunacaktır. Bölgede turizm sektörüne ciddi yatırımların artması da söz konusudur.

Ulaşımda ileri teknolojilerin kullanılması bölge halklarına önemli derecede konfor ve rahat ulaşım sağlamasının yanında, zaman tasarrufu da sağlayacaktır. Ayrıca Ticaret yönünden taşınacak yurtiçi ve yurtdışı hammadde ve ticaret malzemelerinin taşımacılığı ucuz ve kolaylıkla temin edilebilir ölçüde olacaktır.

Yine bu proje ile Doğu Karadeniz limanlarının stratejik üstünlüğü de hayata geçirilmiş olacaktır. Bölgemiz Kafkasya ve Asya’nın da Karadeniz kapısı durumundadır. İran ve Ortadoğu’nun Karadeniz’e açılan en kestirme yolları Doğu Karadeniz limanları üzerinden olup bu anlamda sadece demiryolu bağlantısı eksiktir. Yine GAP’ın Karadeniz’e açılan kapısı da Doğu Karadeniz limanlarıdır. Bu proje sayesinde Gürcistan ve Azerbaycan gibi ülkeler ile de ticari faaliyetler güçlenecektir”.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir