Giresun

LOKMAN ÇAĞRICI’NIN BAŞI DERTTE

Lüks araba sevdası nedeniyle Sayıştay raporlarında eleştirilen Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın kullandığı marka binek aracının piyasadaki fiyatının 4 katı fazlasına kiralandığı ortaya çıktı. İhaledeki araçların tamamı ise 2 katına kiralanmış.

Sayıştay Başkanlığı’nın 2013 yılı denetim raporda usulsüz harcama yaptığı tespit edilen ve yüksek miktarda borcu olduğu ortaya çıkan Bağcılar Belediyesi şimdi de araç kiralama yolsuzluğu iddiasıyla  gündemde. Çıkan haberlere göre, Bağcılar Belediyesi tarafından 2013 yılında yapılan ve toplamada 150 aracın kiralandığı ihalede araçlar, piyasa fiyatlarının 2-3 katına kiralanmış.

Bağcılar Belediyesi'nin 2013-2014 bütçe  geliri yüzde 84 civarında tespit edilirken, giderin ise yüzde 95 civarında gerçekleştiği görülüyor. Bu rakamlar bütçede yaklaşık 40 milyon TL açığın bulunduğunu gösteriyor. Belediyenin yaklaşık 341 milyon TL olan 2013 yılı harcamaları içinde en büyük payı 175 milyon TL ile mal ve hizmet alımları oluşturuyor. Söz konusu mal ve hizmetlere ilişkin veri ise mevcut değil.

S. M. Mali Müşavir Bağımsız Denetici ve aynı zamanda CHP Bağcılar Belediye Meclis üyesi Zeki Çetin’in hazırladığı raporda, araç yolsuzluğu tüm detaylarıyla ortaya konuluyor. Rapora göre,  1 Ocak-31 Aralık 2013 tarihleri kapsamında 100 adet binek araç, 15 adet çift kabin kamyonet, 2 adet damperli kamyonet, 7 adet pikap, 9 adet 16+1 minibüs, 10 adet 45 kişilik otobüs, 5 adet 27 kişilik otobüs, 1 adet hidrolik kurtarıcı vinç-çekici, 1 adet sepetli araç toplam 150 araç kiralama yöntemi ile 135 şoför personel çalıştırılması işi ihale edilmiş.

Yurt'un haberine göre, Bağcılar Belediyesinde kiralanan araçların yasa ve yönetmeliklere uygun olmadığına yer verilen raporda, araçların piyasadaki bedellerinin 2 mislisine kiralandığı belirtilmiş. Raporda, araçların gerek ruhsat bilgilerinden gerekse hak ediş belgelerinden Taşıt Kanunu ve ilgili Bakanlar Kurulu Kararı'na uymadığı görüşüne yer veriliyor.

Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı’nın kullandığı Audi marka binek aracın piyasadaki aylık değeri 4 bin 500 TL (+KDV) iken aynı araca yapılan ihalede 17 bin 400 TL (+KDV) para ödenmiş. Yine başkan yardımcıları için kiralanan 9 adet Passat marka aracın aylık gideri 2 bin 200 TL (+KDV) iken ihalede 4 bin 350 TL (+KDV)  olarak hizmet alımı yapılmış.

Bağcılar belediyesinin ödediği uçuk rakamlar şöyle:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir