Giresun

KARAN TMO’DAN DEĞİL, ‘TEKELCİ FİRMA’DAN FİYAT FARKI İSTEDİ

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındığa fiyat farkını TMO’dan değil, ‘tekelci firma’ dediği alıcılardan istedi. Yazılı açıklama yapan Karan, “Eğer tekelci firma Türk fındığının yüzde 35-40’ı alıp işleyip satıyorsa karşılığını da verecek. Biz kimseden hibe istemiyoruz, ürünümüzün değerini istiyoruz” dedi. Başkan Karan, TMO’nun alım süresi uzatımı için teşekkür ederken, yeni alım fiyatı açıklanmaması konusuna değinmedi. 

“FINDIK FİYATI NEDEN GERİLEDİ” 

Türk fındığını tekelci firmaya muhtaç gibi göstermenin tam manasıyla hezeyan olduğunu söyleyen GZO Başkanı Nurittin Karan, firmanın Türk fındığını, Türk halkının kaşına, gözüne havas ettiği için almadığının altını çizdi.  Karan,  “Tekelci firmanın avukatlığına soyunan yerli işbirlikçilerine fındık üreticileri adına sormak isteriz; serbest piyasada 27 liraya kadar çıkan fındık fiyatı ne oldu da 23 liraya kadar geriledi? Türk fındığı üzerinde baskı oluşturmaya çalışan tekelci firma kazanırken, Türk üreticisi neden kaybediyor? Tarım ürünlerine ve gıda maddelerine A’den Z’ye zam gelirken fındık fiyatı neden düşüyor? Tekelci firma mamullerinde fındık katkı maddesini mi düşürdü? Yoksa Türk fındığını mı kullanmaktan vazgeçti? Eğer tekelci firma Türk fındığının yüzde 35-40’ı alıp işleyip satıyorsa karşılığını da verecek. Biz kimseden hibe istemiyoruz, ürünümüzün değerini istiyoruz. Bunlar açık ve net herkes tarafından bilinirken çıkıp da tekelci zihniyeti savunmak vahim bir durumdur” dedi.

KARAN’A GÖRE DEVLET FINDIK ÜRETİCİSİNİN YANINDA
Türk fındığı üzerinde oynanmaya çalışan oyunlara karşı devletin her zaman üreticisinin yanında olduğunu vurgulayan Karan şunları söyledi: ”Fındık üreticisi olarak devletimize güveniyor ve yanımızda olduğunu biliyoruz. Son olarak sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Toprak Mahsulleri Ofisi’nin alım kampanyasını 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzatması fındık fiyatı daha da aşağıya çekmek isteyen tekelci ve işbirlikçilerine verilmiş en güzel cevaptır. Türk fındık üreticisi sahipsiz değildir. 31 Aralık’ta TMO’nun alım kampanyasını sonlandırmasını dört gözle bekleyen tekelci zihniyetin hesabı tutmamıştır. TMO 30 Nisan’a kadar Giresun kalite yağlı fındığın kilogramını 22.5 liradan levant kalite fındığın kilogramını ise 22 liradan almaya devam edecektir.
Karan, Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ve TBMM Fındık Çalışma Grubu milletvekillerine teşekkür etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir