Eğitim

“GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KADIN KALEMİNDEN KARABAĞ”

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Başbakanlık Tanıtma Fonu Desteği ile Azerbaycan Kültür Derneği tarafından Ankara’da düzenlenen, “Geçmişten Günümüze Kadın Kaleminden Karabağ” konulu Türk Dünyası Kadın Yazarlar Sempozyumu’na katıldı. Birinci oturuma başkanlık yaptı.

Azerbaycan Milli İstiklal Bayramı’nı kutlayarak sözlerine başlayan Aygün Attar, “ Ebet müddet bağımsızlığımız var olsun. Bu bağımsızlığın oluşmasında emek veren, can veren, kan veren herkesi saygıyla anıyorum” dedi.

Azerbaycanlı bir akademisyen, bir kadın ve öz Karabağlı bir ailenin evladı olarak sempozyuma katıldığını anlatan Attar, “Karabağ Azerbaycan topraklarının yüzde beşidir ve işgal altındadır.  Aynı zamanda Karabağ adı altında Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisi işgal altındadır. Burada gençlerin ve yurtdışından katılımcıların olması da sevindirici ve önemlidir.

Karabağ ya da hiçbir vatan toprağının işgal edilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Karabağ,  Azerbaycan için sadece bir toprak parçası değil aynı zamanda; sazdır, sözdür, müziktir, edebiyattır, asalettir, gelenektir. İşte bunların tümünün acımasız bir şekilde  yok edilmesine yönelik bir işgali konuşuyoruz bugün” dedi.

GRÜ Rektörü Attar, Karabağ meselesinin yeterince anlatılamadığını dile getirdiği konuşmasında şunları söyledi:” Bir ay kadar önce İsveç’in Stockholm şehrinde Ermeni Meselesi üzerine yaptığım konuşmamda da bunu dile getirdim. Önyargılı olan bir coğrafyada, yüz yıl önce yaşandığı iddia edilen olaylar üzerine hayali senaryolar ve hikayeler dillendirilmekte ve anlatılmaktadır. Demek ki Azerbaycan Kültür Derneği de dahil olmak üzere aidiyet duygusu içerisinde, Türk Dünyasının tümü içerisinde, Türk Tarihinin çileli sayfaları içerisinde şu anda yaşanan ve yaşanmakta olan kanlı bir tarih olması hasebiyle Azerbaycan’ın, Karabağ’ın,  Karabağ’ın acılı tarihinin dahil edilmesi gerekmektedir diye düşünüyorum”a4c980850c

Sempozyumun ardından Attar, TRT Avaz’a sempozyumu değerlendirdi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir