Giresun

FINDIK 8 TL’YE DÜŞTÜ, ÜRETİCİ İSYANDA…

 BAKANIN 'FİYATTAN MUTLULAR' DEDİĞİ ÜRETİCİ FINDIK YAKTI 

TMO'nun geçen yılki fiyattan alımlarını sürdürmesi piyasayı düzenlemeye yetmedi. Fındık serbest piyasada 8 TL civarında bir fiyatla alınıyor. Bu durum tepkileri giderek artırıyor. 

Fındık fiyatının hala maliyetinin altında olduğunu ileri süren üretici Muhammet Şadi Nebioğlu, Karadeniz Sahil Yolu’nun Giresun Valiliği’nin karşısında fındığını yakarak tepkisini gösterdi. Fındık üreticisinin temsilcisi Sivil Toplum Kuruluşları’nın yeteri kadar üreticinin hakkını savunamadığını söyleyen Nebioğlu “Ben bütün geçimini fındıktan sağlayan bir üreticiyim. Ancak fındıkta söz sahibi Ziraat Odaları gibi kurumlar sesini çıkartmayınca ben de bireysel tepkimi fındık yakarak göstermekteyim. Fındık borsası açıldı, TMO devrede ama hala fındık fiyatı maliyetinin altında satılmaktadır. Fındıkla ilgili ilaçlama, gübre, mazot her şey yüzde yüz artarken, fındık fiyatı yüzde 50 geri düştü. Fındık çuvalı dahi 50 kuruşken bugün 1 TL’nin üzerinde satılmaktadır. Fındığın 15 TL’den aşağı fiyatı olursa üretici zarardadır. Fındığın maliyeti 8 TL’nin üzerindedir. Borsa açıldı ancak borsa zenginlerin borsasıdır. İhtiyacı olmayanlar borsaya fındığını bırakacaklardır. Ancak ihtiyacı olan üretici serbest piyasada fındığını 7-8 TL’den maliyetine satmak zorunda kalacaktır” dedi.

Bir yorum

  1. Dünya fındığının %75 tek başına karşılıyoruz talep var .talep olan yerde fiyatlar nasıl düşer anlamakta zorlanıyorum.Bu hükümetten bir cacık olmaz . Köylü ya birlik olacak koparatif kuracak kendi fındığını satacak yada 1 dönümde 1ton mahsul veren çay dikecek .Senede 2kere mahsul al fiyatı da düşmüyor araştırın bakın saygılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir