GiresunUlusal

ERDOĞAN AFET ALANINDA MİTİNG DÜZENLEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel afetinin ağır hasar ve can kayıplarına neden olduğu Giresun’da, incelemelerde bulundu.Cumhurbaşkanı, beklendiği gibi Giresun’u ‘afet  kararnamesi’ kapsamına alınması müjdesini vermedi. Ancak  bir destek paketi açıkladı.

Ordu-Giresun Havaalanı’nda bakanlar ve milletvekilleri tarafından karşılanan Erdoğan, daha sonra helikopterle sel afeti bölgesini havadan izledikten sonra Dereli’ye gitti. Burada ilgililerden afet öncesi ve sonrasına ilişkin bilgi alan Erdoğan, daha sonra caddede yürüyerek dükkanları yıkılan esnaflar ve halka geçmiş olsun dileğini iletti.

AFET ALANINDA HALKA HİTAP ETTİ 
Cumhurbaşkanı Dereli’de afet sırasında sel sularından tamamen tahrip olan ancak temizlenerek asfalt dökülen caddeye çekilen otobüsün üzerinden alanı dolduran kalabalığa hitap etti. Konuşmasında afetin ilk anlarından itibaren devletin halkın yanında olduğunu 36 ilden gelen bin 264 araç ve 3 bin 672 personel ile arama, kurtarma ve afet kaldırma çalışmalarının yürütüldüğünü söyleyen Erdoğan, “yol, su, elektrik gibi temel alt yapı hizmetleri birkaç istisna dışında bölge halkının istifadesine sunulmuştur. Kapalı 118 köy yolunun tamamına ulaşım sağlanmıştır. Halen 434 iş makinesi ile temizlik ve rusubat kaldırma çalışmaları devam ediyor. Toplamda 101 bin metreküpün üzerinde rusubat kaldırılmıştır. Bu rakam 927 bin metreküpe kadar çıkabilecektir. Sadece Dereli’de 80 bin metreküp rusubat temizliği yapılmıştır. Afet bölgesinde 43 bina yıkılmış, 94 acil yıkılacak şekilde ağır hasar görmüş, 64 bina ağır hasar ve 492 bina hafif hasar almıştır” dedi.

ESNAFIN 50 BİN TL’YE KADAR OLAN ZARARI HİBEYLE KARŞILANACAK
“Devlet ve millet olarak el ele verip, bundan sonra, dünyanın kadim işleyişine uygun şekilde şehirlerimizi geliştireceğiz” diyen Erdoğan, Giresun’a çeşitli bakanlıkların 73 milyon TL ödenek gönderdiğini kaydeden ifade ederek “dün gece imzaladığım bir kararla tek seferde 20 milyonluk kaynağı AFAD’a aktardık. İlçe kaymakamlıklarımıza ve belediye başkanlıklarımıza 13 milyon lira kaynak tahsis ettik. Hazine ve Maliye Bakanlığımız afetten zarar gören yerlerde mücbir durum ilan etmiş beyannameleri ve ödemeleri ertelemiştir. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Halk Bankası’ndan çiftçilere kullandırdığı hazine destekli kredilerin ödemeleri de ötelenmiştir. Sel felaketine maruz kalan esnaflarımıza burası esnaflarımız için çok önemli tüm esnaflarımıza yapılan çalışma ile 50 bin liraya kadar olan zararlarının tamamı, bu rakamı aşanların da 50 bin liralık kısmı TESKOMB aracılığı ile hibe olarak verilecektir. Yani bu ne demektir TESKOMB bu parayı esnaf kardeşlerimizin hesabına yatırıyor. Esnaf kardeşlerimiz bütün masraflarını bununla karşılama imkanını bulacak. Bunun geri ödemesi yok” diye konuştu.
İŞTE ERDOĞAN’IN AFET DESTEĞİ PAKETİ
Eroğan’ın konuşmasında, afetin yaralarının sarılması için yapılacakları şöyle sıraladı:
*AFAD ve çeşitli bakanlıklar, yürütülen çalışmalar için Giresun’a 73,5 milyon lira ödenek göndermiştir. Giresun için 20 Milyon TL’lik ek kaynak, bugün itibariyle AFAD’a aktarılmıştır.
*3 Milyon TL ek kaynak sel afetinden etkilenen Belediye ve Kaymakamlıkların hesabına aktarılmıştır.
*Afetten zarar gören KOBİ’ler ve belediyeler 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ayrıca sunulmuştur.
*Belediyelerin İlbank’a olan borçlarının ödemeleri 6 ay süreyle tehir edilmiştir. tüm belediyelere alt yapı çalışmaları için İlbank tarafından 25 milyon lira hibe desteği sağlanmıştır.
*Üreticilerimize verilecek tarımsal destekleme ödemeleri erkene alınarak 8 milyon lira ödeme yapılmıştır. TMO fındık alım tarihini bir hafta öne çekmiş, alım noktası sayısını arttırmıştır. Üreticilerimizin ödemeleri aynı hafta içinde yapılmaktadır” diye konuştu.
*Esnafımızın 50 bin liraya kadar olan zararının tamamı, bu rakamı aşanların da 50 bin liralık kısmı hibe olarak verilecektir.
*Toplam keşif bedeli 1 milyar 290 milyon lirayı bulan proje hayata geçirilecektir.
*TOKİ’nin Dereli’de yapacağı 142 konutun inşası için çalışmalara hemen başlanmıştır, Doğankent’te ise 120 konut yapılacaktır,
*Selden zarar gören köylerimizde 250 konut inşa edilecek, altında ahırı olacak, üstünde de konutu olacak.

Cumhurbaşkanı miting sonunda halka ‘keyif çayı’ diye paket paket dağıttı. Erdoğan’ın programı Yağlıdere, Doğankent ve Giresun merkezde sürüyor. 

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir