Giresun

BAKAN FAKIBABA, ‘FINDIĞA YENİ FİYAT YOK’ DEDİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, fındık rekoltesini 675 bin ton olarak açıkladı. Giresun’da açıklamalarda bulunan Fakıbaba, beklentilerin aksine TMO’nun geçen sezondan bu yana alım yaptığı fiyatı değiştirmeyeceği mesajını verdi. Fakıbaba, "Bizim üreticimizden beklentimiz TMO'ya yardımcı olmaları. Acele etmemeleri yani fındığını hemen satıp gitmemeleri.Bizim açıkladığımız fiyat levant 10 lira, Giresun fındığı 10,50 liradır. Bunun altında satmayın ve bütün fındıkları alacağımıza dair size söz veriyorum arkadaşlar." diye konuştu” dedi.

"Rekolte, resmi olarak 705 bin tondu fakat son zamanlarda güneş yanığı ve küllenmeden dolayı ben bunun daha önce 650 ile 700 bin ton olduğunu söylemiştim ve bugün net olarak resmi rakam 675 bin ton olarak açıklanmıştır. 675 bin ton bizim fındık rekoltemiz vardır. TMO'nun açıkladığı fiyat bir eşik, taban fiyattır. Bu taban fiyatın üzerine çıkması tabii ki tarım bakanı ve bir kardeşiniz olarak, özellikle Karadenizli bir damadı olan kardeşiniz olarak beni sizlerden daha fazla mutlu edecektir. Bundan emin olmanızı istiyorum.

Fakıbaba, TMO'nun, üreticilerin fındığını satın alacağına dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Sınırı yoktur, süre sınırı da yoktur. Randevu sıkıntısı da yoktur. Hiçbir üreticimiz fındığını satamama endişesi yaşamayacak. Dönüm başına önce 90 kilo olarak belirtmiştik, sonra 110 kilograma çıkarttık, bugün çok değerli bakanlarımızla konuştuk, bu 110 kilogramı 130 kilograma çıkarttık arkadaşlar. 130 kilograma kadar bütün alımları alacağız. Fındık alımında TMO'nun uyguladığı yüzde 2 çatlak oranının artırılmasını istiyorlar. Bunu da yine bakan arkadaşlarımızla konuşarak, yüzde 5'e çıkardık. Bizim amacımız TMO'ya gelen hiçbir çiftçimizi geri göndermemektir. Onun için hükümet olarak ne söz vermişsek bu sözümüzün arkasındayız ve bu sözümüzü yerine getireceğiz."

Fakıbaba, TMO'nun alım yaptığı yerlerle ilgili gerekli direktifi verdiğini, yeterli olmayan yerlerde yeni noktalar açılacağını söyledi.

 

Etiketler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir