GiresunKültür - Sanat

ADD AYDINLATIYOR…

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay, Atatürkçü Düşünce Derneği Giresun Şubesi tarafından düzenlenen 'Kıskaç altındaki medya' konulu söyleşiye katıldı. Abakay, konuşmasında, CHP Milletvekili Mustafa Balbay’ın Anayasa Mahkemesi kararından sonra tüm tutuklu gazetecilerle birlikte serbest bırakılmasını istedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ HALKIN HABER ALMA HAKKIDIR”

Söyleşi öncesinde bir konuşma yapan ADD Giresun Şubesi Başkanı Avukat Ahmet Köksal, ‘en kirlenen sektörün medya’ olduğunu belirterek, bu konuyu özellikle seçtiklerini söyledi. Köksal, “gazetecilik en zor yapılan mesleklerden birisi. İlkel, onurlu biçimde bu mesleği yapanlar; kurşunla, bombayla, ölümle, işkenceyle, cezaevleriyle tanışıyor” dedi. Ahmet Köksal, Abakay’ın gazetecilik mesleğini onurla temsil eden önemli isimlerden olduğunu belirterek, “kendisini Giresun’da ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

CGD Genel Başkanı Ahmet Abakay yaptığı konuşmada,  Türkiye'de ‘iktidara muhalif’ olduğu için öldürülen gazeteci sayısının 80, tutuklu olan gazeteci sayısının ise, 62 civarında olduğunu söyledi.

Abakay, şunları söyledi:“Basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkıdır. Düşünce ve basın özgürlüğü yoksa toplumsal meşruiyet sıfırdır. Türkiye'de 62 gazeteci cezaevinde. Demokratik bir ülkede olsaydı hiçbirisi tutuklanmayacaktı. Gazeteci gizli olan, sır olan şeyleri de eğer kamuoyunu ilgilendiriyorsa yazar. Gazeteci için gizliliği ihlal suç değildir İçerdeki gazetecilerin iddianamelerinde, 'Bu kişiyle neden görüştün, telefon defterinde bu kişinin ismi neden var' gibi sorular var. Artık böyle olunca  haber kaynakları da konuşamıyor. Herkesin telefonları dinlendiği için kimse konuşamıyor, gazetecilik yapılamıyor.”

DSC_0224

ABAKAY: BARANSU GİZLİ SERVİS ELEMANI GİBİ…

Basında tekelleşme konusunu da değinen Ahmet Abakay, “artık genetiği değiştirilmiş yanaşma gazeteci türleri ortaya çıktı. Sahte doktor, sahte müteahhit gibi artık kişilikleri defermasyona uğramış sahte gazeteciler var” dedi.

Taraf Gazetesi Yazarı Mehmet Baransu’yu örnek alarak konuşan Abakay, Baransu hakkında MGK belgelerini açıklamasının ardından MİT, MGK ve Başbakanlık'ın soruşturma açılmasının doğru olmadığını söyledi.Abakay,” Baransu'nun gazeteciliği tartışılır. Gazeteci midir, ajan mıdır, MİT'in bir kanadı mıdır Çünkü bu vatandaş gazetecilikten çok devletin güvenlik görevlisi, ajanı gibi davranıyor. 4-5 yıl önce de, Ergenekon, Odatv davalarında birileri yine bunun eline belgeleri, bavulları verdi. Şimdi insanlar cezaevinde. İnsanların büyük bölümü bu nedenle yatıyor” diye konuştu.  

BALBAY VE TUTUKLU GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI

 Abakay, konuşmasında, Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu gazeteci CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkındaki kararını da değerlendirdi. Kararın emsal sayılması gerektiğini söyleyen Abakay, “ Balbay zaten fazla yattı, zaten hukuksuz bir şekilde yargılandı, diğer arkadaşlar gibi. Bu karar cezaevindeki 62 gazeteci için emsal olmalı ve gazeteciler derhal serbest bırakılmalı. Burada hükümet içindeki kanatların çarpışması bizi çok ilgilendirmiyor. Bu kararın çoktan verilmesi gerekiyordu ama galiba cemaat-hükümet koalisyonu içindeki çarpışmalar işi biraz hızlandırdı. Biz öbür tartışmaların dışındayız. Kim hangi amaçla yaparsa yapsın, hak çoktan yerini bulmalıydı. Ama bugünlere kaldı. Oyalamaya ve başka gerekçeler bulmaya gerek yok. Gazetecilerin tümünün serbest bırakılması gerektiğini savunuyoruz. Mustafa Balbay, Tuncay Özkan gibi bütün gazeteciler derhal serbest bırakılmalı”DSC_0237

Söyleşiyi CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Giresun Belediye Başkan Vekili Orhan Kurt, ÇGD İl Temsilcisi Saliha Yayla, ADD üyeleri ve kalabalık bir halk topluluğu izledi.

Abakay söyleşi sonunda bir süre önce piyasaya çıkan ‘Hoşana’nın Son Sözü’ adlı kitabını imzaladı.  

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir