Giresun

Vali istedi, Rektör koruyamadı, devlet binaya el koydu

Giresun’un en önemli tarihi eserlerinden olan  Kale mahallesindeki Giresun Üniversitesi’ne ait bina Giresun Valiliği’nin talebi üzerine geri alınarak Milli Emlak’a devredildi.  Vali Enver Ünlü’nün binanın amaç dışı kullanıldığı gerekçesiyle  bir süredir girişimlerde bulunduğu biliniyordu. Ünlü’nün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na talep yazısı ile devir istediği öğrenildi.
Daha önceki valiler de binayı geri almak için girişimlerde bulunmuştu. Son olarak Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu da binayı almak istiyordu.

REKTÖR YILMAZ CAN’DAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Ancak bu süreçte Rektör Prof. Dr. Yılmaz Can, binanın iç-dış ve çatı onarımlarını sağlamak için kaynak bulmuştu.Halen binada inşat sürüyor. Can son olarak geçtiğimiz hafta burada basın toplantısı yaparak binayı Giresun’la ilgili bilgi ve belgelerin de yer aldığı bir fındık müzesi yapacaklarını projelerinin hazır olduğunu, bunun için de onarımın sürdüğünü ifade etmişti.
Son gelişme üzerine Rektör Can’ın bir açıklama yapması bekleniyor.

HÜKÜMET BİNASI’NIN TARİHİ

Yazılı kaynaklara göre Sultan 2. Abdülhamit zamanında, Giresun kazası belediye başkanı tarafından Hicri 1307 (Miladi 1889/1890) yılında, Giresun hükümet konağı olarak yaptırılmıştır. 1923 yılına kadar Giresun kazasının hükümet konağı olarak kullanılan bina, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması ile birlikte vilayet olan Giresun ilinin valilik binası olarak kullanılmaya başlanmış ve 2004 yılına kadar kesintisiz olarak bu işlevde hizmet vermiştir. 2004 yılında bina Giresun Valisi Ali Haydar Öner tarafında Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’ne Giresun Üniversitesi Rektörlük Binası yapılması amacıyla verilmiştir. Prof.Dr. Aygün Attar tarafından rektörlük makamı olarak kullanılmış daha sonra çeşitli birimler burada faliyetlerini sürdürmüştür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir