GiresunManşet Üstü

KÜMBET KÖYÜ’NDE BİR GARİP UYGULAMA

HABER-FOTOĞRAF:UFUK KEKÜLIMG_9446

Kümbet köylüleri isyanda. 2B'den sonra şimdi de mera adı altında köyün tamamına  neredeyse el konulmak isteniyor.  

 Karar Tarım İl Müdürlüğü aracılığı ile uygulanıyor. Köylülere tebligatlar yapılmış.  
2B'den sonra arazilerinin büyük bölümünü kaybedecek olan köylüler tepkili…

 

TÜRKİYE'DE ÖRNEĞİ YOK

DSC_8181

Turizm Bölgesi ilan edilen Giresun'un Kümbet Köyü'nde yaşayanları önce 2B, sonra da, Tarım Bakanlığı tarafından uygulanan mera kanunu vurdu. Köylüler, tapulu arazilerinin mera gibi gösterilerek elinden alınmak istenmesine tepkili Yasanın köy yerleşim yerinde uygulanmaması gerektiğini belirterek, Bakan Mehdi  Eker'e çağrıda bulunuyorlar.

TURİZM MERKEZİNİ MERA YAPTILAR…

Giresun'da Kümbet Yaylası'nı sınırları içerisinde bulundurmasından dolayı Turizm Merkezi ilan edilen Kümbet Köyü'nün, yüzyıllardır kullandığı araziler önce 2B, sonra da mera Alanı olarak kayıtlara geçti.

Ellerinde neredeyse ev yapacak arazilerinin dahi kalmadığından yakınan köylüler, "Turizm bölgesi ilan edildik kalkınacağız" derken, köyden göç etmek zorunda bırakılıyoruz. Devlet arazilerimizi gaspeder gibi el koyuyor" diye dert yandılar. Karadeniz'in hiç bir ilinde böyle bir uygulamanın olmadığını ifade ederek amacın köylünün elindeki arazileri alıp başka amaçlar için kullanılması olduğunu söyleyen köylüler, mera olma özelliği olmayan alanları mera gibi gösteriyorlar".dediler.

 

DSC_8211

Tapulu arazilerinin kamuoyunda 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazi statüsünde satışa çıkarıldığını, sonra da ellerinde kalan arazilerinin ise mera olarak değerlendirildiğini söyleyen köy sakinlerinden Hayrettin Evci, ne yapacaklarını şaşırdığını söyledi.

 

DSC_8222

Köyden göç etmekle baş başa kaldıklarını belirten Evci "Dedelerimizden bizlere intikal eden tapulu 15 dönüm arazimiz vardı.Bu arazilerimiz kardeşlerimiz arasında zaten bölünerek beş dönüme kadar inmişti. 2B olarak bilinen yasayla elimizde birer dönüm arazimiz kalmıştı.Kalan bu arazilerimizde şimdi mera alanı olarak kabul edildi ve elimizde ev yapacağımız arazilerimiz dahi kalmadı" dedi.

DSC_8155

 Köy Muhtarı Ahmet Çoruh ise Kümbet köyünde 2B yasasıyla ve mera arazisi olarak mağdur durumda kalan 83 aile olduğunu söyledi.

Çoruh "Köyümüz turizm bölgesi ilan edilmişti. Hepimiz köylüler olarak sevinmiştik. Ancak şimdi arazilerimizin önce 2B, sonra mera ilan edilmesiyle göçe zorlanıyoruz. Köylülerim benden çare  bulmamı istiyor. Konuyu bütün yetkilere anlattım. Coğrafi olarak zaten Karadeniz'de geniş arazilere sahip alanlar yok. Herkesin arazileri sınırlı. Var olan arazilerde 2B yasasıyla satışa çıkarıldı. Fiyatlar yüksek olduğu için kimse alacak durumda değil. Bir de mera arazisi gündeme geldi ve herkesin yüzyıllardır kullandığı tarlası, bağı, bahçesi, evi dahi mera arazisi ilan edildi. Bu kadar merayı devlet ne yapacak. Bu durumda kayıtlı 83 kişi var fakat hissedar olarak en az 400 kişi etkileniyor. Zaten köyümüzün nüfusu bu kadardır. Dolayısıyla köyümüzden göç etmek zorunda bırakılıyoruz. Bu yanlışlığın düzeltilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

DSC_8161Bazı köylüler ise; aynı alanda bulunan Giresun Milletvekilleri Nurettin Canikli ile Mehmet Geldi'nin de evlerinin olduğunu ancak onlara ayrıcalıklı davranıldığı iddiasındalar. Canikli ve Geldi'nin köylülerin mağduriyetiyle ilgili sorunlara duyarsız kalması da tepki görüyor. 

3 yorumlar

  1. Çok güzel yazılmış teşekkür ederim. Sesimizi birileri duyarda verdikleri karardan dönerler.Mera komisyonundakilere sesleniyorum Siz 3 kişi bu kararı nasıl veriyorsunuz,2b komisyonundan dolayı madur edildi 400 kişi size ne oluyor halk hayvanlarımızı otlatacak yer yok diye pkk gibi silahamı sarıldı . vur kafasına al elinden güçsüz gidip yapın pkk ya bakalım kacmaya delik ararsınız.9 gündür yollar kapalı sizin bu devletiniz dur diyemiyor benım değil bu devlet sizin diyorum. 11 metre kare arazım 3500 metre kareye indi 2b komisyunun aldığı kararla. sizde iş güzarlik yapıp 1500 metre kareye indirdiniz insanların yaşama hakkı yokmu köy burası yayla değil yeterince acık alan boş alan zaten var.

  2. ARAZİM TOPLAM 250 DÖNÜM KÖYÜN İÇİNDEKİ VE ETRAFINDAKİ 114 DÖNÜM ARAZİM MERA YAPMIŞLAR BUNU NASIL DÜZELTEBİLİRİM LÜTFEN ACİL YARDIM EDİN KÖYLÜYLE DE ARAMA YOK ARAZİME İŞ YERİ EV YAPMALARINI ENGELLEMEK İSTİYORUM

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir