Köşe yazıları

İLK SEÇİM YAZISI

Mart 2014 Yerel Seçimleri öncesinde aday adaylıkları kesinleşen iki isim var: CHP’den Kerim Aksu, MHP’den Orhan Erzurum…

Üçüncü isim henüz yok. En önemlisi de Ak Parti’nin adayı belli değil.

Böyle olunca da Giresun28haber Gazetesi olarak bu iki isim üzerinden okuyucularımız ve sitemizi ziyaret edenlerin katılacakları ve sadece bir kez oy verebilecekleri bir eğilim araştırması yaptık.

‘Eğilim’ diyoruz, çünkü bu bir anket değildir.

Malumunuz; anketler belirli bir teknikle hazırlanır, bilimsel verilerden oluşan mantıksal içerikli soruları olur, o sorularla o an, önceki ve sonraki durumlar irdelenir, hedef kitlelerin sosyolojileri, eğitim, iş, aile gibi durumları önemsenir.

Ve de en önemlisi de anketler en az yanılma payı içeren sonuçlar oluşturur. Ki güvenirliliği olsun.

Bu vesileyle diyorum ki; üç kuruşa satılık adamların, 5 kuruş alarak ‘anket’ diye yaptığı düzmece şeylere inanmayın.

Neyse, gelelim bizim ‘yoklamamıza’…

Sorumuzu yanıtlayan katılımcılar, oylarıyla Erzurum’u birinci sıraya yerleştirerek,  seçimin favori adayı gibi görünen Kerim Aksu’nun karşısında bir seçenek olarak görmüşler ve göstermişlerdir.

Bu şaşırtıcı bir durum değildir. 

Bu sonuçtan ve elimizdeki diğer bilgi ve verilerden yola çıkarak öngörülerimizi sürdürelim. Bugüne kadar seçimin CHP ile Ak Parti arasında geçeceği ve seçimi mutlaka CHP’nin, Kerim Aksu’nun kazanacağı şeklinde genel bir kanı vardır.

Hatta zaman zaman ‘CHP anketlerde %80 çıkıyor’ denilmektedir.

Sayın Aksu da ‘Giresun’un belediye başkanı ihtiyacı yok, bütün partiler birleşip beni desteklesinler’ diye söylemlerde bulunmaktadır.

Yani ne gerek var seçim yapmaya!…Madem galip belli.

Böyle düşünenleri, böyle kanıdan yola çıkarak tez kuranları uyarıyoruz; düşünmeye ve yanılma payı bırakmaya davet ediyoruz.

Doğrudur…

Bir önceki seçimde 23 bin oy alarak önemli bir başarı elde eden ve herkesim tarafından sevilen, eksikliklerine rağmen hizmetler de yapan Kerim Aksu’nun, yarışa bir adım önde başlayacağı bir gerçektir.

Oyunu korur mu, üzerine oy koyar mı yoksa başladığı noktaya mı götürür, bilemeyiz.

Ancak bildiğimiz şey seçimin galibi, seçim sonucu açıklandığında belli olur.

Yani seçim çantada keklik değildir. Şimdiden Sayın Aksu’nun kendini galip ilan etmesi,  seçmenin iradesine ipotek koymaktır.

Kerim bey bu seçimi kazanmak istiyorsa önce, kendisinde sonradan oluşan bu tepeden bakma kimlik ve kişiliğinden arınmalıdır.

Şimdiden özeleştiri yaparak, Giresun halkının önüne deneyimlerinden yola çıkarak yeni projeler, kent yönetimi politikaları koymalıdır.

En önemlisi de yönetim kadrosunu şimdiden şekillendirmelidir.

Son bir varsayımla bitirelim,

İsmi geçenler de dahil, AKP kimi bulursa bulsun, buldukları aday üzerinde uzlaşılacak, partiyi derleyip toparlayacak bir aday olmayacaktır.

Hatta Nurettin Canikli de çıksa veya gösterdiği biri de çıksa en başta Kerim Aksu karşısında hezimete uğrayacaktır.

Dolayısıyla…Kim kazanır onu bilemem, kâhin değilim. Ama bence bu seçim CHP ile MHP arasında geçecektir.

Hayırlısı olsun…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir