GenelGiresun

 GİRESUN ÇEVRE YOLU İSTİYOR

CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, “çevre yolu olmayan Doğu Karadeniz’in tek ili Giresun’dur. Bu hizmet mağduriyetinin giderilmesi gerekiyor. Projenin ihalesi neden yapılmıyor” diye sordu

Bektaşoğlu, 2012 yılında Gülyalı-Piraziz, Giresun-Keşap arasında bir güzergah belirlenerek projelendirilmesine başlanılan Giresun Güney Çevre Yolu’nun yapım ihalesinin neden gerçekleşmediğini soru önergesiyle TBMM’ye taşıdı.

 “ÇEVRE YOLUNUN ACİLİYETİ VAR, NEDEN İHALE EDİLMİYOR”

Projede hiçbir gelişme sağlanamadığını ifade eden Bektaşoğlu, önergesinde şu görüşleri dile getirdi: “Bu projenin bitirilmesi, Giresun ve Karadeniz için aciliyet ve yaşamsal önem arz etmektedir. Çünkü Karadeniz Sahil Yolu’nun Giresun geçişi alternatifsizdir ve Ordu-Trabzon arası şehiriçi yollarıyla birlikte kullanılmaktadır.   Ayrıca yolun bu bölümü projelendirilirken deniz ile dağ kütlesi arasındaki coğrafyanın uygunsuzluğu nedeniyle yolda daralmalar oluşmuş, kavşaklarda, bağlantılarda standartlar kaybedilmiştir.

Bu nedenlerle yaklaşık 50 kilometrelik bir güzergahta yoğun bir trafik akışı oluşmakta, bu durum da yol güvenliğini tehlikeye düşürmekte, zaman ve ekonomik kayba yol açmaktadır.   

Yapılacak olan bir çevre yolu ulaşım sorunlarını ortadan kaldıracağı gibi, ayrıca Giresun’un cazibesinin artmasına, kalkınması, gelişmesine, ekonomik olarak büyümesine ve bir vizyona kavuşmasına ve yolun güzergahıyla kentler arasında kalan imar kullanım alanının genişlemesine katkı sağlayacaktır”.

BEKTAŞOĞLU: “YAPIM İHALESİNİN GERÇEKLEŞMEMESİNİN NEDENİ NE, HANGİ YILIN YATIRIM PROGRAMINA ALACAKSINIZ?

CHP Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Ahmet Arslan’a şu soruları yöneltti:

1- Sahil koduna 5 kilometre uzaklıktan, 42 kilometrelik bir güzergah üzerinden Gülyalı-Piraziz-Giresun merkez sınırlarından Keşap ilçesi çıkışına ulaşacak şekilde projelendirildiği duyurulan yolun güzergah uzunluğu ve kodları, köprü, viyadük ve tünellerinin yerleri tam olarak belirlenmiş midir? Projeye son şekli verilerek ihale aşamasına gelinmiş midir? 

2- Projenin sadece trafiği rahatlatmak için değil, belirtilen amaçlara uygun olması ve beklentilere, ihtiyaçlara cevap vermesi için en az 50 yıl düşünülerek planlanması isteğine uygun davranılacak mıdır?  Örneğin, ilçelerin ve şehir merkezinin ana güzergah bağlantı yolları sayısının artırılması şeklindeki talepler değerlendirilecek midir, proje bağlantı yolları ile birlikte mi ihale edilecektir? 

3- Söz konusu proje için geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantıları sonuçlanmış mıdır? Projeni uygulanacağı akslar ve sorumluluk sahalarındaki yerel idareler güzergahtaki imar değişikliklerini ve düzenlemelerini tamamlamışlar mıdır?

4- Proje ihalesinin 2015 yılında gerçekleştirildiği, 2017 yılı içinde ise ihale sürecinin tamamlanacağı duyurulmasına rağmen, yapım ihalesinin bugüne kadar gerçekleşememesi hangi nedenlerden kaynaklanmıştır?

5-Bu projenin ihalesi ve tamamlanması için bakanlığınızca öngörülen bir tarih mevcut mudur? Projeyi hangi yılın yatırım programına almayı düşünmektesiniz?

6- Çevre yolu olmayan Doğu Karadeniz’in tek ili olan Giresun’un, bu hak ve hizmet mağduriyetinin giderilmesi için Bakanlığınızın, yakın vadede Giresun Güney Çevre Yolu Projesini biran önce ihale ederek gerçekleştirmek gibi bir düşüncesi var mıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir