GenelGiresun

EĞİTİM-İŞ DENİZLERİ ANDI

Eğitim-İş Sendikası Giresun Şube Başkanı Süleyman Çelebioğlu, 6 Mayıs 1972 yılında idam edilen devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için bir basın açıklaması yaptı.

Çelebioğlu açıklamasında şunları söyledi: "Türkiye bugün Samsun'dan Ankara'ya Mustafa Kemal Yürüyüşü düzenleyen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının önemini daha iyi anlamaktadır.

1960 sonrası emperyalizmin askeri üstleriyle, süt tozlarıyla, sermayesiyle… ülkemize girerek Lozan’la tescillenmiş bağımsızlığımızı ortadan kaldırma girişimlerine karşın güçlü bir antiemperyalist dalga yükselmişti. Mavi tulumlarıyla işçi sınıfı, emeğine, işine, aşına sahip çıkmak için sokaklara dökülmekte, gençlik eğitim hakkına, bilime ve ülkesine sahip çıkmaktaydı. Köylüler, efendinin üretenlerin olduğunu ürünlerini yok pahasına kapatıp efendilik taslayanlara derslerini vermeye başlamış, aydınlarımız aydın olmanın sorumluluğu ile kalemlerini halktan emekten yana kullanmaya başlamıştı. Özetle işçi, köylü, gençlik ve aydınlarımız emperyalizme karşı “Tam Bağımsız Türkiye” hedefinde kol kola girmişti. Emperyalizm ve işbirlikçilerinin korkulu rüyası gerçekleşmeye başlamıştı. İlan edilen sıkıyönetimler, medyada karalama ve iftiralar ve ardından 12 Mart faşist darbesi… Sıkıyönetim mahkemelerinde kararı emperyalist odaklarca önceden verilmiş yargılamalar ve idam cezası…

Bugün de Gezi direnişi ile başlayan halk hareketi başta olmak üzere, özelleştirmeye karşı yürüyen işçilerimizin, eğitim hakkı isteyen gençlerimizin, 1 Mayıs’ı kutlayan halkımızın üzerine faşist yöntemlerle saldıran, gençlerimizi ve çocuklarımızı katledenlerin korkusu yeni Denizler’in artarak ortaya çıkması korkusudur.

Denizlerin idamının ne anlama geldiği bugün Türkiye’de daha da anlam kazanıyor. Devrimci gençlik hareketinin o dönemde istediği: Emperyalistlerin tahakkümünden kurtulmuş, kendi halkının iradesiyle yönetilen bir Türkiye’dir. Yani “Tam Bağımsız ve Demokratik Türkiye”. Denizlerin idam kararıyla aslında idam fetvası verilen “Bağımsız Türkiye Özlemi”dir.

Eğitim-İş, 6 Mayıs 1972'de darağaçlarındaki son soluklarında bile “Tam bağımsız Türkiye” diye haykıran üç fidanın devrimci düşüncelerini ilk gün sıcaklığında yüreklerde, bilinçlerde ve vicdanlarda yaşatmaya devam edecektir. Onların sevdası bizim sevdamızdır.

YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE !!! "

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir