Giresun

CHP TMO’YU YENİ FİYATA ZORLUYOR

CHP MİLLETVEKİLİ BEKTAŞOĞLU, TMO İLE İLGİLİ İDDİALARIN ARAŞTIRILMASI İÇİN TBMM’DE KOMİSYON KURULMASINI İSTEDİ              

CHP Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu, “TMO, piyasayı düzenlemede yetersiz kaldı. Fiyat düşüşünü engelleyemedi. 1 kilo fındığın maliyetine denk gelen, geçen sezonun fiyatlarıyla, alım yapıyor, yeni bir taban fiyat açıklanmalı” çağrısı yaptı.

Bektaşoğlu, TMO için TBMM’de araştırma komisyonu  kurulması istemiyle TBMM başkanlığına önerge verdi. Bektaşoğlu, önergesinin gerekçesinde, TMO’ya yönelik olarak şu ifadelere yer verdi: “TMO’nun geçen sezonun fiyatını taban fiyat olarak açıklaması, alımlar sırasındaki, eksik randıman ölçümü, çürük oranlarındaki tespitlerin doğru yapılmaması, randevu sisteminin teknik yetersizliği, alım yerleri ve ekip sayısının az olması ve merkezlere uzaklığı, ürünü çeşitli gerekçelerle almama, geri gönderme, sadece Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçilerden alım yapılması gibi uygulama ve işlemler üretici serbest piyasaya yönelmiştir. Burada  oluşan ve açıklanan taban fiyatın 1-2 lira altındaki fiyatlarla, ortalama 8,5-9 TL’ye ürününü satmak zorunda kalmıştır. Üreticinin neredeyse 1 kilo fındığın maliyetine denk gelen bu fiyatlarla fındığını satmak zorunda bırakılması, ihracat rakamlarına yansımakta, ülkemiz döviz kaybetmekte, üreticimiz mağdur olduğu gibi ekonomisi fındıktan gelen kaynaklara bağlı illerde de icra, iflas gibi ciddi sorunlar oluşmaktadır”

ÖNEMLİ İDDİA:”ÜRETİCİLERİN ÇKS BELGELERİ KULLANILARAK TMO’YA FINDIK SATILIP HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİLİYOR”

Bülent Bektaşoğlu, önergesinde, önemli bir iddia da bulundu. Milletvekili “içlerinde iktidara yakın olanların da bulunduğu bazı alıcıların 8-9 TL civarında aldığı yüklü miktardaki fındıkları, üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi belgeleri üzerinden TMO’ya 10 TL civarındaki fiyatlara satıyor” dedi. 

“Uygulanan bu politikanın tek kazananı, iktidar marifetiyle fındık serbest piyasasının tek hakimi konumuna getirilerek tekelleştirilen İtalyan Ferrero firması ve bu firmanın oluşturduğu alım zincirindeki kişi ve kuruluşlardır” diyen CHP Milletvekili Bektaşoğlu, “TMO üzerinden geliştirilmeye çalışılan ve bir çok belirsizliği, olumsuzluğu, çelişkiyi ve sorunları içinde barındıran bu ‘politika’nın bu firmaya haksız kazanç sağlama amaçlı olduğu yaygın bir görüş olarak kabul görmektedir” değerlendirmesi yaptı. 

“GERİDE KALAN FINDIKLAR İÇİN 14-15 TL FİYAT AÇIKLANMALI”

Yeni taban fiyat  isteyen Bektaşoğlu şu görüşleri ifade etti:”Ortaya çıkan bu tablolar değerlendirdiğinde, maliyetlerdeki artışa paralel olarak TMO’nun, 14-15 TL civarında yeni bir taban fiyat açıklaması, bir müdahale olarak değerlendirilecek, piyasaların yeniden düzenlenmesini sağlayacak, en azından üreticinin pazara getirmediği geride kalan fındıkların değerinde satılmasını sağlayacak, bundan üretici, fındığın ticaretini yapan manavlar, yerli sanayicilerimiz ve ülkemiz kazançlı çıkacaktır”.  

Çok sayıda CHP milletvekilinin de imzasıyla destek verdiği önergenin, TBMM Genel Kurulunda önümüzdeki günlerde görüşmesinin yapılması bekleniyo

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir