GiresunManşet Üstü

BAŞBAKAN’DAN TARTIŞMA YARATACAK ÖRNEK

HABER:UFUK KEKÜL

Başbakan Erdoğan, Trabzon'da yaptığı konuşmada gençlerden ilk Meclis zabıtlarını okumasını, ilk Meclis’in yapısını incelemelerini istedi. Ancak Erdoğan, o dönemin örnek alınması gereken şahsiyetlerden birisi olarak da Atatürk karşıtı, devrim muhalifi olarak bilinen Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey'i gösterdi.

Erdoğan,"Gençler sizlerden rica ediyorum, gidin Trabzonlu Ali Şükrü Bey’in hayatını okuyun. On yıllar boyunca bu millete dayatılan kelimelerin, kavramların, yaşam tarzlarının ne kadar suni, ne kadar yapay, ne kadar yeni, ne kadar anlamsız oluduğunu göreceksiniz. Korkulardan, ne kadar yersiz olduğunu bu işlerin göreceksiniz. Aslında ilk Meclis kardeş bir Meclis, bir ve beraber oldular" dedi. .

Bilindiği gibi Ali Şükrü Bey'in, Milli Mücadele Kahramanı Giresunlu Osman Ağa tarafından boğularak öldürüldüğü iddiası cumhuriyet tarihinin tartışılan konularından birisi olmuştu. Osman Ağa, bu olay nedeniyle yaralı olarak yakalandı,  ancak yargılanmadan yine sır biçimde hastaneye  götürülürken öldüğü söylendi, başı kesilerek defnedildi.

Ali Şükrü'nün katillerinin meclis önünde asılması teklifi yasalaştığı için Topal Osman'ın başsız cesedi daha sonradan mezardan çıkarılarak ayağından darağacına asıldı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN GENÇLERE ' ÖRNEK ŞAHSİYET^' DİYE  GÖSTERDİĞİ ALİ ŞÜKRÜ BEY KİM?

Ali Şükrü Bey 1884'te Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde dünyaya geldi. Siyasete atılan Ali Şükrü Bey Son Osmanlı Meclis-i Mebusanı ve 1. TBMM'de Trabzon milletvekili olarak yer aldı. 1. TBMM'de Mustafa Kemal Atatürk'e en sert muhalefet eden vekil olarak tanındı. 1923'te Ankara'da uğradığı suikast sonucu öldü. Ali Şükrü Bey'in öldürülmesi Türkiye'nin ilk siyasi suikastlerinden biri olarak tarihe geçti.

TÜRKİYE İÇİN LOBİ FAALİYETLERİ YÜRÜTTÜ

Babası kıdemli bir yüzbaşı olan Hafız Ahmet Kaptandı. Kendisi de Heybeliada'da bulunan Bahriye Mektebi'ndeki eğitimini tamamlayarak 1904'te Bahriye Erkan-ı Harp subayı oldu. 1909'da kurulan Donama-yı Osmanî Muavenet-i Milliye Cemiyeti'nin kurucularından birisi oldu ve ikinci başkanlık görevini üstlendi. Cemiyetin Osmanlı donanması için almak istediği nakliye gemilerini almak üzere Liverpool’e gönderildiğinde eğitimini tamamladı ve çok iyi düzeyde İngilizce öğrendi. İngiltere’de bulunduğu dönemde Türkiye aleyhine yapılan propagandalara karşı çalıştı; Liverpool Times gazetesinde çeşitli makaleleri yayımlandı.

YÜZBAŞIYKEN İSTİFA ETTİ

Yüzbaşı rütbesinde iken askerlikten istifa edip siyasete atılmaya karar verdi. İttihat ve Terakki aleyhtarı görüşlere sahipti. 1920'de Osmanlı Meclis-i Mebusan'ında Trabzon mebusu seçildi. İstanbul’un işgalinden sonra Meclis-i Mebusan'ın kendini feshetmesi üzerine Ankara'ya giderek ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne Trabzon milletvekili olarak girdi.

İÇKİ YASAĞI İÇİN YASA TEKLİFİ VERDİ

Ali Şükrü Bey TBMM’ye girişinden hemen sonra, halkın milli mücadeleye inandırılması ve düşman propagandalarının etkisiz hale getirilmesi amacıyla meclis tarafından oluşturulan İrşad Encümeni'ne katıldı ve bu encümenin bir üyesi olarak civar illeri gezdi. Muhafazakâr bir yapıda olan Ali Şükrü Bey mecliste,Mustafa Kemal'in önderliğindeki Birinci Grup'a muhalif milletvekillerinin toplandığı İkinci Grup'un liderlerinden biri oldu. 28 Nisan 1920’de içki yasağı konusunda meclise yasa teklifi verdi ve yasalaşması için büyük çaba sarf etti.

ATATÜRK VE İNÖNÜ'YE MUHALEFET ETTİ

İkinci grubun görüşlerini açıklamak ve yaymak üzere Mustafa Kemal'in Hâkimiyeti Milliye gazetesine karşı Tan gazetesini yayınlamaya başladı. 68 sayı çıkabilen gazetenin hemen hemen tüm başyazılarını Ali Şükrü Bey yazdı. Lozan görüşmelerinden sonra yapılan meclis oturumlarında; İsmet Paşa'nın hariciyeci olmadığı için Lozan'da acemice işler yaptığını ve TBMM'nin kendisine verdiği yetki sınırlarının dışına çıkarak müzakereleri sürdüğünü savundu. Lozan'da devam eden müzakerelerin durumu hakkında TBMM'ye açıklanan resmi bilgiler ile dış kaynaklı haberler arasında çelişkileri dile getirdi. 

HALİFELİĞİN KALDIRILMASINA KARŞI ÇIKTI

1923’te, başta Halifeliğin kaldırılması olmak üzere pek çok konuda 'Halk Fırkası' grubuna şiddetle muhalefet etti..

 

Etiketler

Bir yorum

  1. Başbakan Giresunu gözden çıkarmış,Topal Osman Ağanın itibarının iade edilmeyeceğini söylemeye çalışmaktadır.Tıpkı açılacak olan havaalanında oynanan oyunlar gibi.Giresun üzerinde oyunlar oynanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir